Annet Brommer, een van de deelnemers van het zonnepark in Oldemarkt

‘Alle kleine beetjes helpen’

Annet Brommer is een van de deelnemers van het zonnepark in Oldemarkt dat eind vorig maand is geopend. Een primeur, want ‘De Boterberg’ op het industrieterrein is het eerste zonnepark in Steenwijkerland. Meedoen was voor haar een bewuste keuze, zeker nu ze binnenkort in een nieuw gebouwd en gasloos huis gaat wonen.

Annet werkt als ic-verpleegkundige en ondanks dat het door de uitbraak van het coronavirus hectisch en spannend is in het ziekenhuis, maakt ze tijd voor een gesprek.
‘De plannen voor een zonnepark in Oldemarkt heb ik vanaf de zijlijn gevolgd. Ik heb eerst afgewacht of het er ook echt zou komen. Op een gegeven moment dacht ik heel bewust na over de zon als energiebron. Als ik via de zon gratis warmte en licht kan krijgen, waarom niet? Dan heb ik in ieder geval ook iets gedaan door mee te doen en mijn steentje bijgedragen’, vertelt Annet.
Ze voegde de daad bij het woord, werd lid van de Energie Coöperatie Oldemarkt (ECO) en kocht een aantal certificaten van elk 100 Wattpiek (Wp). Hoe werkt het? Deze aanschaf levert haar een belastingvoordeel op via de zogeheten postcoderoosregeling. Ze krijgt vijftien jaar lang de energiebelasting terug over het persoonlijk aandeel in de zonne-energie die gezamenlijk is opgewekt. De investering is binnen ongeveer zeven jaar terugverdiend.

 

Straks gasloos

Annet woonde toen ze ging deelnemen in een eigen woning. ‘Die heb ik inmiddels verkocht. Ik wilde graag vrijstaand wonen en een grotere tuin hebben. En ik wil hier heel graag in deze mooie omgeving blijven wonen. Daarom heb ik een kavel gekocht in de nieuwe wijk Oosterbroek. Hopelijk start de bouw van mijn huis dit voorjaar en wordt de woning eind dit jaar opgeleverd.’
Huizen die nu gebouwd worden zijn gasloos. “Dat geldt dus ook voor mijn huis en dat betekent allerlei investeringen als een luchtwarmtepomp, een warmte terugwin systeem en vloerverwarming. Daar heb ik meer elektriciteit voor nodig. Daarom heb ik nog een aantal extra certificaten gekocht en op het nieuwe huis wordt een aantal zonnepanelen geïnstalleerd. Ik hoop dat het genoeg is voor mijn energieverbruik, dat zou mooi zijn’, lacht ze.

 

Bewuste keuzen

Haar eerste koophuis kocht Annet toen ze 22 was. ‘Ik realiseer me dat het best bijzonder is om op jonge leeftijd een eigen huis te hebben. In mijn omgeving zie ik dat meer mensen kijken of ze zonnepanelen kunnen aanschaffen en nadenken hoe ze hun huis beter kunnen isoleren. Leeftijdsgenoten richten zich op hun gezin, dat kost natuurlijk ook geld. Zelf probeer ik op lange termijn te denken en bewuste keuzen te maken, ook al zie je niet direct een resultaat. Maar mooi toch, dat ik zo ook bijdraag aan het opwekken van schone energie en een duurzamere wereld?’

Wil je meer weten over de Energie Coöperatie Oldemarkt, kijk dan op www.ecoldemarkt.nl.

Tekst: Corina de Feijter