– Corina de Feijter

In Vollenhove kun je een bijzondere tuin zien. Daar werkt een groep vrijwilligers volgens de principes van sociale permacultuur. ‘We werken samen met respect voor de natuur en elkaar. Iedereen heeft zijn kwaliteiten en talenten, we vullen elkaar aan’, zegt Ilja Oosterhof.

‘Kijk, hier in mijn achtertuin is de kraamkamer van onze tuin’, zegt Ilja Oosterhof. Ze laat de bakken met zaailingen zien. In haar woonplaats is ze betrokken bij het burgerinitiatief Transition Town, een groep mensen die hun leefomgeving duurzamer willen maken. Ze onderhouden samen een tuin. Niet zomaar een tuin, maar ook bedoeld als ontmoetingsplek, of voor educatie. Ilja werkt er twee ochtenden in de week.
Verbaasde blikken

Eerst legt Ilja uit wat permacultuur inhoudt. ‘Onze hoofdregel is dat we de aarde met rust laten. We gaan niet spitten of zo. We mulchen: we leggen organisch materiaal tussen onze planten en gewassen. Dat composteert ter plekke en zo krijgen we een gezonde voedingsbodem.’ In het begin leverde deze aanpak verbaasde blikken op van de andere tuineigenaren op het volkstuinencomplex. Inmiddels zijn ze eraan gewend en zien ze dat het werkt. ‘We tuinieren met de natuur mee. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, maar planten bijvoorbeeld goudsbloemen tussen de gewassen om te voorkomen dat deze ziek worden.’

Delen met elkaar
Kinderen van de basisschool komen langs en zaaien in bakjes op de tuin, nemen het mee naar school en kweken het daar op. De plantjes hebben ze op de tuin geplant in de moestuinbakken en geoogst toen ze volgroeid waren. ‘Ze zijn dan heel verbaasd dat een wortel uit de grond komt. Dat verwacht je niet van een kind dat hier opgroeit.’ Mensen met een smalle beurs kunnen in de tuin terecht voor groente.’ Zo proberen we gezond eten ook voor hen toegankelijk te maken.’ Met elkaar delen is ook een belangrijk uitgangspunt.
De tuin heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug, ook vanwege corona. Binnenkort start een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers. ‘Als ik in de tuin werk, voel ik me met de aarde verbonden. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de aarde te wroeten. De tuin ligt ook naast een mooi natuurgebied. We willen met onze tuin laten zien dat het ook anders kan, en mensen inspireren.’

De Levende Tuinenroute wordt verplaatst naar dit najaar
Helaas hebben we moeten besluiten om vanwege corona De Levende Tuinenroute die gepland stond voor 13 mei aanstaande, uit te stellen tot het najaar. Als organisatie vinden we het belangrijk dat de veiligheid van zowel de tuineigenaren als de bezoekers zoveel mogelijk gewaarborgd is. De organisatie van de route geeft nu te veel onzekerheid en beperkende maatregelen. We hopen dat we in het najaar samen van de tuinen kunnen genieten en ons laten inspireren. We laten nog weten wanneer in het najaar de route wel plaatsvindt.