Energiecoaches

Energie besparen met de energiecoach. Vraag een gratis advies!

Wilt u ook energie en geld besparen? Wilt u uw woning zo comfortabel mogelijk maken? En meewerken aan een beter milieu? De energiecoach kan u hierbij op weg helpen.
De energiecoach komt bij u thuis en geeft u slimme en betaalbare tips hoe u energie kunt besparen. Samen met u kijkt de energiecoach naar uw energieverbruik. Met wat kleine aanpassingen kunt u al een eind komen. Het scheelt soms wel honderd euro per jaar op uw energierekening. U houdt geld over om aan andere zaken te besteden als u bespaart op uw energiekosten.

U krijgt advies op maat
De energiecoaches zijn speciaal opgeleide vrijwilligers, die u advies op maat geven over energiebesparing. Ze vertellen wat u kunt doen om minder energie te verbruiken. Voor specifieke technische vragen kunnen ze doorverwijzen naar een energieadviseur.

(V.l.n.r.): Henny van Rij, Alie Pieterson, Jos Peters en Robbert Vlagsma.

De energiecoach komt bij u thuis
Een bezoek aan de woning duurt circa 1 tot 1,5 uur. U kunt in het gesprek met de energiecoach aangeven waar uw behoefte ligt en waar u tegenaan loopt als het gaat om energiebesparing. De energiecoaches passen hun informatie en advies aan op uw individuele situatie. U krijgt praktische informatie en tips om zelf aan de slag te gaan om energie te besparen. De energiecoach geeft geen advies over energiebesparende maatregelen aan uw woning, zoals vloer of muur isoleren of het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Wel kan de energiecoach met u kijken naar de mogelijkheden voor een vervolggesprek met een energieadviseur die hier wel over kan adviseren.

Zelf aan de slag met het stappenplan
De energiecoaches maken een stappenplan en daarmee kunt u direct zelf aan de slag.
De energiecoaches gaan op huisbezoek bij huurders van met name een sociale huurwoning en huiseigenaren. Het advies is gratis en onafhankelijk.

Coronaproof
Het huisbezoek vindt plaats volgens de dan geldende richtlijnen en regels van het RIVM. Er zijn ook mogelijkheden om een adviesgesprek digitaal te voeren of op een andere locatie dan bij u thuis.

Afspraak maken?
Wilt u ook dat er een energiecoach bij u langskomt? Meld u zich dan aan door een mail te sturen naar: aanmelden@ecsteenwijkerland.nl.
De inzet van energiecoaches is een bewonersinitiatief van de stichting Duurzaam Steenwijkerland in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland en de woningcorporaties Wetland Wonen en Woonconcept.

De energiecoaches

Jos Peters:
“In 2016 ben ik met vervroegd pensioen gegaan. Ik heb een technische achtergrond en ben mede daardoor veel bezig met mogelijkheden van energiebesparing. Sommige besparingen zijn al mogelijk met kleine investeringen. Ook aanpassing in het gedrag van bewoners kan daarbij een rol spelen. Ik zie mijn vrijwilligerswerk als energiecoach dan ook als een mooie uitdaging om andere mensen op weg te helpen om ook bij hen het energieverbruik en daardoor ook de energierekening te verlagen.”

Robbert Vlagsma:
‘Ik ben sociaal werker van beroep. Ik heb mij opgegeven als energiecoach omdat ik graag een steentje bij wil dragen aan een duurzaam Steenwijkerland. Ik vind het leuk om anderen op weg te helpen met energiebesparing. Ik woon met veel plezier in Oldemarkt. Thuis ga ik bewust om met energie en water. Ik heb mijn energieverbruik nauwkeurig in kaart gebracht en op basis daarvan diverse aanpassingen gedaan om dit te verminderen. Zo heb ik radiatorfolie toegepast, de thermostaat zo optimaal mogelijk ingesteld, al mijn lampen vervangen door led en sluipverbruik teruggebracht door de toepassing van (slimme) schakelaars. Mijn stroomverbruik is gehalveerd en het gasverbruik is aanzienlijk verminderd.’

Alie Pieterson

Mijn naam is Alie Pieterson, ik ben 63 jaar en sinds 2015 is mijn functie als financieel administratief medewerkster opgeheven, en ben ik dus werkeloos.
Enige tijd terug werd ik gebeld door mijn contactpersoon bij de gemeente Steenwijkerland of het mij iets leek om energiecoach te worden. Na verdere uitleg over wat dat inhield, heb ik ja gezegd. Natuurlijk ook omdat ik het zelf ook interessant vind wat je allemaal kan doen om de bewuste energiemeters te laten zakken.

Henny van Rij

Als kersverse bewoner van Steenwijkerland stel ik mij graag even voor. Na
een enerverende loopbaan binnen de IT waarbij ik me vooral bezig heb
gehouden met verandermanagement, ben ik in 2018 met pensioen gegaan. Graag
deel ik mijn kennis en ervaring in het verduurzamen van onze leefomgeving en
heb ik mij aangemeld als energiecoach. Ik heb ervaren dat veranderingen in
duurzaamheid sterke overeenkomsten heeft met veranderingen in het omgaan met IT.
Energiebesparing gaat snel over de techniek: isoleren, nieuwe ketel etc.
Verandering in ons gedrag kan echter ook een behoorlijke besparing
opleveren. Dit samen verkennen lijkt me een leuke uitdaging en ik kijk dan
ook uit naar de ontmoetingen met de inwoners van de Gemeente
Steenwijkerland. Hopelijk levert dat ook de nodige besparing op!

Samenwerking

De energiecoaches gaan bij mensen thuis op huisbezoek om advies te geven. Ze gaan zowel bij huurders als huiseigenaren langs. Het project is een samenwerking van bewoners, waaronder Dichtbij Huis, de gemeente en woningcorporaties.