‘We helpen mensen maar ze moeten wel zelf aan de slag.’

 

– Corina de Feijter

‘Wat ik ga doen als energiecoach lijkt op het werk wat ik eerder heb gedaan. Ik ben ambulante hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg geweest en ging toen ook op huisbezoek en met mensen in gesprek met als doel het verbeteren van hun welzijn. Met hetzelfde enthousiasme ga ik nu met mensen praten over energiebesparing. In het gesprek staat hun behoefte centraal. We gaan kijken wat stroom en gas kost en waar dat minder kan. Het gaat om zoveel kleine dingen. Tel je die bij elkaar op, dan kom je toch een heel eind’, zegt Robbert Vlagsma, een van de vier energiecoaches.

Kijk naar het sluipverbruik
Toen Robbert zijn huis in Oldemarkt betrok, is hij direct gaan kijken waar hij energie kon besparen. ‘Zo heb ik alle spotjes in het plafond voorzien van ledverlichting. Dat bleek best veel stroom te besparen. Verder ben ik gaan letten op het sluipverbruik. Neem deze stereotoren, oud maar het geluid is nog prima. Die staat niet de hele tijd stand-by. Dat geldt ook voor het apparaat dat ik gebruik als back-up voor mijn laptop. Al deze apparaten staan achter een schakelaar en met een app kan ik de schakelaar aan en uit zetten, zodat deze apparaten niet de hele dag stroom verbruiken. Ik heb een slimme thermostaat die ik zo heb ingesteld dat de vloerverwarming al vroeg begint op te warmen.’

Zonnepanelen
Robbert rijdt in een hybride auto. ‘Ik vind het wel jammer dat de overheid dan ineens de regels verandert en ik meer belasting moet betalen vanwege de zware batterij in de auto.’
Zonnepanelen heeft hij niet. ‘Daar is het dak van mijn huis vanwege de ligging niet geschikt voor. Ik heb wel zonnepanelen, maar ze liggen niet op het dak van een ander. Ik heb zonnepanelen aangeschaft in een project van mijn energieleverancier. En ik heb aandelen in een windmolen. Ik word hier financieel wijzer van en ik weet zeker dat ik groene stroom heb.’

‘Voor mij is het een sport’
Wie met Robbert praat, merkt dat hij zich er behoorlijk in heeft verdiept. ‘Ik ben fanatiek, voor mij is het een sport’, geeft hij toe. ‘Het gaat erom dat je je bewust bent van welke apparaten in je huis en welk gedrag stroom en gas kost. En dat je nagaat wat je daaraan kunt doen. Weten is meten, ik heb steeds gemeten wat het effect is van wat ik doe. Het is gewoon logica, maar natuurlijk hoeft niet iedereen dit zo te doen.’
Als energiecoach is de wens van de mensen voor hem het uitgangspunt. ‘We haken in op hun motief, wat willen ze? We maken samen een stappenplan en daar staan de punten in die het minst kosten en het meest opleveren. We helpen om de energiebesparing voor elkaar te krijgen, maar mensen moeten wel zelf aan de slag.’

Natuurlijke tuin
Natuurlijk tuinieren en biodiversiteit houden Robbert ook erg bezig. ‘Ik heb dit huis daar op uit gezocht. De tuin was alleen maar gras en bood mij de mogelijkheid om te gaan experimenteren. ‘Je hebt een wilde tuin, zeggen sommige mensen. Dat stoort me een beetje, het is niet wild, want dan wordt het een rotzooitje, het is natuurlijk. Ik laat de natuur zoveel mogelijk z’n gang gaan, ik faciliteer en beheer. De droogte van de afgelopen zomers, daar heb ik veel baat bij gehad. Op de kale plekken in het gras kwamen allerlei planten op die vlinders en allerlei beestjes aantrekken. Ik sproei niet, alleen de fruitbomen. Ik gebruik daarvoor geen kraanwater maar met een pomp haal ik water uit de sloot die hier achter mijn tuin ligt. Het is een misverstand om te denken je niets hoeft te doen in een natuurlijke tuin. Ik maai een paar keer per jaar. Bepaalde planten als brandnetel laat ik staan, omdat ik weet dat het voor bepaalde beestje goed toeven is. Ik krijg steeds meer bloeiende planten, in de zomer staat het hier vol bloemen. Ik beleef hier veel plezier aan, ik zie dat ik op de goede weg ben. Ik zie steeds meer bloemen en planten die thuishoren in dit milieu.’
Zijn trots is de zelfgemaakte wadi in zijn tuin. Daarvoor laat Robbert water stromen uit een pijpje dat hij aan de regenpijp heeft bevestigd. Het water loopt via het pijpje een beekje zijn tuin in. Als het teveel wordt, sluit hij het pijpje af. Robbert telde afgelopen jaar 1100 verschillende soorten dieren in zijn tuin. ‘Zo zag ik ineens een zeldzame juffer hier die uit de Weerribben komt en nu in de heg schuilt. Zeg nou zelf, wie heeft dat in zijn eigen achtertuin?’