Taart

Ina en Jenneke rapen een keer per maand zwerfvuil op in Vollenhove. In deze blog lees je over hun ervaringen.

De grijpers, ‘happertjes’ noemt mijn man ze, hadden nu lang genoeg in de hoek van de hal gestaan. Vandaag mogen ze voor het eerst naar buiten! Op de site van NLSchoon heb ik een route ‘geclaimd’ om schoon te houden, 1x per maand.  De gemeente Steenwijkerland beloont dit soort initiatieven met een heuse outfit: een knalgroen hesje, een rol stevige afvalzakken, twee paar spierwitte handschoenen en een grijper.

Rondje Kip staat op het programma. Zo op het oog zag het er best netjes uit, we vermoedden dat we niet veel zouden vinden en begonnen al over een andere route voor de volgende keer.

Ieder een zak, we gingen scheiden bij de bron, en daar ging het team. Binnen 10 meter was de score al één mondkapje én een vet compliment van een jonge dame van een jaar of 10. Mooie startbonus.

Goudzoekersfanatisme
Er komt een soort ‘goudzoekersfanatisme’ los om de boel grondig aan te pakken, bovendien werkt zo’n grijpertje ook gretig. Het was bijna jammer dat er niet veel lag. Na 200 meter kwam de eerste sloot waar we onze ‘survival-light’ technieken konden toepassen. Wijdbeens, bukken, elkaar vasthouden om vooral niet zelf bij dat blikje in de sloot te belanden.

Plastic prut, sigarettendoosjes, chips, koek en taartdozen. De etende en rokende mens laat wat achter. Dit bleek een hele ‘goede’ route te zijn. En nog een taartdoos. Apart. Ook nog drie complimenterende mensen. Heerlijk.

Na krap een kilometer hadden we het zweet blank op de rug, de zon hielp daar goed aan mee. En de zakken werden echt zwaar! En jawel, nóg een taartdoos, die kan er ook nog wel bij.

Buiten-taart-eten-club?
Bij camping ’t Akkertien hebben we aangeklopt om te vragen of we alsjeblieft onze verse vondst van een hele zak lege flessen bij hun in de container mochten gooien. We mochten alles bij hun in de container doen, ook het restafval zodat wij onze ronde met lege zakken konden voortzetten. ‘Komen jullie ook taartdozen tegen?’ was de vraag van de campingbaas. Ja, we hebben al wel vier gevonden’ was ons verbaasde antwoord. Hij wist er ook nog een paar te liggen, meende hij. Wat was hier aan de hand? Bestaan er een geheime buiten-taart-eten-club in Vollenhove?

Vierenhalve kilometer en twee-en-halve vuilniszak verder gingen we voldaan naar huis: tijd voor thee.

Met taart!

Doe je ook mee?
Wil je ook een gratis work-out, een voldaan gevoel en gezelligheid? Doe dan met ons mee. 1x per maand een rondje Schoon Veno en jij en Vollenhove kunnen er weer tegen. De volgende ronde van ons is woensdagmiddag 10 november. Je kunt het ook helemaal op je eigen tijd en tempo doen.

Meer weten? Bel dan met Ina Fischer 06-41920709. Kijk ook maar op schoon.nl. Bel voor een opruimpakket met Hilda Knol, zwerfvuilcoördinator van IK BEGIN:  zwerfafvalvrij@ik-begin.nu