Biodiversiteit

Vrijwel iedereen wordt vrolijk van een afwisselend landschap waar bloemen staan of gras groeit en waar vogels, vlinders of ander dieren te horen en te zien zijn. De biodiversiteit, de verschillende soorten planten en dieren, de diverse landschappen en ecosystemen, zijn belangrijk en onmisbaar voor ons bestaan.

Deze biodiversiteit en het landschap staan wel onder druk door onder meer de klimaatverandering, vervuiling en de intensieve landbouw.

Vlinders, vogels en insecten

Bepaalde vlinders en vogels zien we nauwelijks of niet meer. We hebben minder verschillende dier- en plantsoorten, en insecten. Nou en, denk je misschien? Maar bepaalde vogels zullen verdwijnen als ze geen insecten meer kunnen vinden als voedsel. Insecten hebben we nodig omdat ze plagen bestrijden. Dus we profiteren er allemaal van als de natuur niet verder achteruitgaat.

Iedereen kan een bijdrage leveren om het tij te keren. Dat kan al met kleine aanpassingen in je tuin of op je balkon. Alle kleine beetjes helpen! De Vlinderstichting heeft een folder uitgebracht om je hierbij te helpen. Je kunt de folder hier downloaden: https://www.vlinderstichting.nl/wat-wij-doen/alarm/zelf-aan-de-slag-voor-insecten/

Ook kleine tuinen

Wat kun je zelf doen (ook als je een kleine tuin hebt)?

• Zorg dat er het hele jaar iets bloeit. Dan komen vlinders, bijen en ook vogels graag bij je overwinteren.
  • Ruim voor de winter niet alle takken en bladeren op, ze zijn een schuilplaats voor insecten en egels.
  • Schoffel en spit niet te veel. Je verstoort de grond die daardoor kan uitdrogen of beschadigt de wortels van planten.
  • Gebruik geen gif maar biologische bestrijdingsmiddelen. Wist je dat je bijvoorbeeld slakken kan bestrijden met… slakken?
  • Vervang de tegels in je tuin door grasbeton of haal een paar tegels eruit. Plant daar bodembedekkers of leg een kruidentuintje aan. Het regenwater loopt dan ook beter weg.

Tip: zelf compost maken

Composteren kun je gemakkelijk zelf doen op een composthoop of met een compostbak. Daar gooi je groente-, fruit- en tuinafval in (geen vlees of botjes, geen citrusschillen of kattenbakkorrels). Tijdens het composteren zorgen micro-organismen en kleine diertjes, zoals bacteriën, schimmels, wormen, pissebedden en mijten, voor de vertering van het afval. De compost kun je goed gebruiken in je tuin. Het verbetert de bodem en je planten zullen weelderig groeien. Heb je geen tuin? De bak kan ook op je balkon. Je kunt de bak legen in de gft-bak. Zo verklein je de afvalberg, hergebruik je het gft-afval op een nuttige manier, bespaar je energie én een vuilniszak.

Ook als je in een flat woont waar je standaard geen gft-bak krijgt, mag je wel een gft-container aanvragen bij de gemeente. Zolang je hem op eigen grond kan stallen, zoals in de berging.