‘Ga ik mijn oude werkritme weer oppakken?’

– Corina de Feijter

 

Voorlopig is thuiswerken het advies. Judith Kolk uit Willemsoord is kwaliteitsmanager bij drie zelfstandige behandelcentra voor vruchtbaarheid (fertiliteitsklinieken), waaronder Nij Barrahûs in Wolvega. Ze ziet voordelen van thuiswerken. Het scheelt haar reistijd. Hoe gaat ze dat doen na de crisis? ‘Ik zie er tegenop om weer de auto te pakken.’

‘Ik had net mijn werkkamer opgeruimd en heb een fijne werkplek. Ik kan gedisciplineerd werken thuis. Je hebt minder prikkels dan op kantoor. Het scheelt dat onze kinderen niet meer thuis wonen, dan was het anders geweest. Dat realiseer ik me goed. Mijn man werkt als zelfstandige al thuis, dat gaat goed zo samen.’ Haar bureaustoel heeft ze opgehaald en thuis neergezet.
Judith heeft geen reistijd nu, want haar werkplek is normaal gesproken in Wolvega, Gorinchem en Brabant. ‘Ik ben gewend om een dag per week met de auto naar het Brabantse Elsendorp of een keer per maand naar Gorinchem te rijden. Naar Wolvega ga ik met de fiets, dat compenseert mijn autoritten. Op woensdag werkte ik al thuis’, lacht ze.

Aansluiting
Meer thuis zijn is aan de ene kant best fijn, maar sociale activiteiten liggen ook stil. En dat mist Judith, net als haar collega’s. ‘Je bent niet meer live op de werkvloer, waar mensen gemakkelijker wat komen vragen of bespreken. Ik ben ook vertrouwenspersoon, bewaak de gegevensbescherming en heb een signaleringsfunctie. Dat is nu lastig natuurlijk. Je mist aansluiting ondanks het videbellen en telefoneren.’
Hoe gaat Judith dit straks doen? Ze weet van zichzelf dat ze niet geschikt is om altijd thuis te werken. ‘Dat kan ook niet met mijn functie. Dan zou ik te veel onzichtbaar zijn. Maar ik voel me nu in deze situatie thuis veiliger dan op kantoor. Ik denk dat ik mijn oude werkritme weer oppak, maar misschien ook ga uitproberen om twee dagen thuis te werken. Ik zie er wel tegenop om weer in die auto te stappen. Het scheelt vier uur reistijd op een dag, maar ik denk dat het drukker wordt op de weg, omdat meer mensen de auto in plaats van de trein zullen pakken uit angst voor besmetting. Maar ik wil toch wel graag wekelijks naar mijn werkplek in Brabant blijven gaan, je vervreemdt anders van je werk daar. Met het openbaar vervoer is dat niet te doen en eerlijk gezegd rijd ik dan ook liever in mijn auto.’

Visie bespreken
Judith gaat het thuiswerken in het managementteam bespreken. ‘De officiële richtlijn is tot eind dit jaar thuiswerken. Ik vind dat we het daar als collega’s en leiding over moeten hebben. Hoe gaan wij dat doen? Wat is onze visie, wat spreken we af? Het staat of valt met hoe iedereen zich houdt aan de regels, zoals anderhalve meter afstand houden.’