Wacht niet af maar begin

Tekst: Steenwijker Courant
Foto: René Wiegmink

Marja Geerdink en John Hoogma zijn vanaf de oprichting betrokken bij IK BEGIN! In een interview met de Steenwijker Courant vertellen zij onder meer over het doel van IK BEGIN, over de website en over hun motivatie om mee te doen. „Iedereen kan iets doen, wacht niet af totdat anderen in actie komen, maar begin zelf alvast”, zegt Marja Geerdink.

‘Wacht niet af maar begin!’ Dat is de slogan van het burgerinitiatief IK BEGIN! Ze daagt alle bewoners van de gemeente uit om een bijdrage te leveren aan een energieneutraal Steenwijkerland in 2050. Afgelopen maandag lanceerden de werkgroepleden John Hoogma uit Steenwijk en Marja Geerdink uit Vollenhove de website www.ik-begin.nu.

Tijdens elke wandeling met je hond een stuk zwerfafval oppakken, folie achter je radiatoren plakken of vaker seizoensproducten eten. Het zijn een paar voorbeelden van milieutips die op de site van IK BEGIN! zijn te vinden. „Iedereen kan iets doen, wacht niet af totdat anderen in actie komen, maar begin zelf alvast”, zegt Marja Geerdink. De Vollenhoofse is maandagochtend naar Steenwijk gekomen om samen met John Hoogma de website officieel te lanceren. Ze sloot zich aan bij IK BEGIN! omdat ze al voorzitter was van Transition Town Vollenhove. De activiteiten van deze milieustichting zijn te vinden op www.transitiontownvollenhove.nl. „Ik wilde het groter maken en me in de hele gemeente gaan inzetten”, motiveert Geerdink haar deelname aan IK BEGIN!
Eigen motief
Volgens Geerdink zijn er op de website zowel tips voor mensen met een grote en kleine portemonnee. Het is voor bedrijven en particulieren ook mogelijk om op de facebookpagina van IK BEGIN (www.fb.com/ikbegin) hun eigen tips te delen met anderen. IK BEGIN! brengt bovendien elke maand een pagina in de huis-aan-huis editie van de Steenwijker Courant uit. Hierop staan onder andere interviews met inwoners die milieubewust proberen te leven. „Als je zelf verandert, verandert de wereld om je heen”, is het motto van Geerdink. Volgens haar heeft iedereen daarvoor een eigen motief, bijvoorbeeld geld besparen of de klimaatverandering tegengaan.
Energiecoöperatie
„Op de site staan ook lijsten met instellingen en hoe je energiesubsidie aan kunt vragen”, voegt Hoogma toe. Hij werd vrijwilliger bij IK BEGIN! omdat hij zijn hele leven al wat met energie heeft gehad. „In de jaren ’70 demonstreerde ik al tegen kernenergie in Kalkar en nu wil ik mijn steentje bijdragen voor een energieneutraal Steenwijkerland.” Zo nam hij vorig jaar het initiatief tot de oprichting van de Energiecoöperatie Steenwijk, waarvan op de site www.ecsteenwijk.nl veel informatie te vinden is.
„Samen wek je als coöperatie energie op met zonnepanelen op het dak van een bedrijf. Dat is dus interessant voor inwoners die zelf geen zonnepanelen kunnen of willen installeren”, legt hij uit. Volgens hem kan een deelnemer de kosten hiervan binnen zeven jaar terugverdienen. Energiecoöperaties maken gebruik van de zogeheten Postcoderoosregeling. Met deze regeling krijgen leden van een coöperatie een energiebelastingkorting op hun energienota voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. Ook in Giethoorn, Oldemarkt, Vollenhove en Willemsoord zijn al energiecoöperaties actief.
Het burgerinitiatief IK BEGIN! is ontstaan uit het G1000 project, dat de gemeente Steenwijkerland opstartte in het najaar van 2017. Bij een bijeenkomst in De Meenthe hebben 275 inwoners ideeën voor een energieneutraal Steenwijkerland verzamelend. Die zijn in 2018 uitgewerkt in zogeheten werkplaatsen. Van duurzame mobiliteit tot Zon en Wind en van Voeding tot Aardwarmte en biomassa liggen er voorstellen die worden uitgewerkt.
Bewustwording
Eén van de werkplaatsen werkte het thema bewustwording uit en richtte in 2019 IK BEGIN! op. Haar doelstelling is om inwoners bewust te maken van de noodzaak Steenwijkerland energieneutraal te maken. Met de website hoopt de werkgroep mensen te informeren en op ideeën te brengen hoe zij alleen en samen met anderen de milieudoelen kunt bereiken.
Mensen die zich ook willen aansluiten bij IK BEGIN! zijn welkom. De werkgroep kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Informatie? Mail naar: info@ik-begin.nu.