We hebben wel degelijk groene vingers! Wie gaat de uitdaging aan?

“Steenwijkerland staat in de top tien van meest versteende tuinen: herken ik mij niet in”, kopte de Steenwijker Courant onlangs. Het gemiddelde percentage groen in een Steenwijker tuin (in de bebouwde kom) is in Steenwijk maar 27 procent. Daarmee staat Steenwijkerland op plaats 9 in de Top-10-gemeenten met meest versteende tuinen. Dat blijkt uit een lijst die de het weekblad de Groene Amsterdammer onlangs heeft gepubliceerd, aldus de krant, die het stuk ook op Facebook plaatste. Dat leverde een behoorlijk aantal verontwaardigde reacties op van inwoners. Zij plaatsten foto’s van hun weelderig begroeide tuinen.
Wethouder Marcel Scheringa reageert verbaasd en herkent zich niet in het geschetste beeld: ‘Ik denk ook weleens ‘hier zou het wel wat groener kunnen’, maar ik heb een positiever beeld dan uit dit onderzoek blijkt.’ Hij vertelt dat Steenwijkerland zich heeft aangesloten bij Operatie Steenbreek (www.steenbreek.nl). Deze stichting wil samen met gemeenten, provincies en gemeenten onze leefomgeving vergroenen, onder het motto: steen eruit, plant erin. Het is een initiatief dat wij van IK BEGIN!, een bewonerscampagne die inwoners van Steenwijkerland bewust wil maken van en wil informeren over het belang van energiebesparing en duurzamer leven, van harte ondersteunen. Wij helpen graag mee om bewoners te enthousiasmeren voor het groener maken van hun leefomgeving.

Iedereen profijt van groene tuin

Wat zijn de voordelen van groen in je omgeving of tuin? Veel groen in de stad, dorp, buurt of je straat zorgt voor een prettige leefomgeving. Een groene tuin is fijn om naar te kijken, in te spelen, te werken en te ontspannen. Planten en bloemen in de tuin zijn een prima leefgebied voor bijvoorbeeld vlinders, insecten en vogels. Het maakt ook dat je tuin regenwater beter vasthoudt en minder opwarmt. Dankzij een groenere tuin heb je gezondere lucht. Kortom, een groene omgeving is goed voor je gezondheid en welzijn!

Aan de slag

In het centrum van Steenwijk hebben bewoners een aantal jaren geleden geveltuintjes aangelegd. Maar ook jij kunt aan de slag! Je kunt zelf gemakkelijk iets doen om je tuin of leefomgeving groener te maken. Alle kleine beetjes helpen om bij te dragen aan een betere leefomgeving. Een paar tips:
– Vervang zoveel mogelijk tegels door groen;
– Heb je geen tuin? Kijk of je een geveltuintje kunt maken door een tegel langs het huis eruit te halen, wat plantaarde in er n te doen en een plant of struik erin te zetten;
– Vang regenwater op, schaf een regenton aan;
– Kies makkelijke planten, bijvoorbeeld bodembedekkers, dan geef je onkruid ook minder een kans;
– Koop of maak een vogelhuisje of insectenhotel.
Ben je enthousiast geworden van de voordelen en mogelijkheden? Pak deze uitdaging op! We zijn benieuwd naar het resultaat! Deel je foto’s op Facebook! Je kunt ook samen met de hele straat gaan vergroenen. Heb je een idee of heb je hulp nodig? Wij denken graag met je mee. Mail naar info@ik-begin.nu.
Het team van IK BEGIN!
www.ik-begin.nu
Volg ons op Facebook: www.fb.me/ikbegin.