Oene Akkerman: ‘We willen niet achterblijven’

– Corina de Feijter

Oene Akkerman en zijn gezin uit Oldemarkt heeft een flinke verbouwing achter de rug. Hun huis uit 1960 kreeg een nieuw dak met zonnepanelen en werd goed geïsoleerd. ‘De ideeën van de werkgroep IK BEGIN! leiden bij mij tot bewustwording.’

Oene Akkerman was korte tijd wethouder in Steenwijkerland (tot najaar 2018 voor Buitengewoon Leefbaar Steenwijkerland) met onder meer duurzaamheid in zijn portefeuille. ‘Ik zat net in het college toen het traject van de G-1000, de burgertop, was gestart. We zeiden als bestuurders duidelijk tegen de inwoners dat we het even niet meer wisten hoe we verder moesten met duurzaamheid. Wel of geen windmolens? Alleen zonnepanelen op daken? Ik vind het sterk als je als bestuurder dit open benoemt. En we waren nadrukkelijk op zoek naar draagvlak. Ik was heel blij met de voorstellen van alle werkgroepen. Hier is IK BEGIN! uit voortgekomen. Het gaf mij het zetje om ook wat te gaan doen.’

Ontzorgen

Waar begin je? ‘We zijn geen voorlopers, maar willen ook niet achterblijven. Gelukkig bood de gemeente uitkomst en we kregen na een energiescan een prima energieadvies. De betrokken bedrijven kwamen met offertes. Je wordt ontzorgd. Ik hoefde me er niet helemaal zelf in te verdiepen. Ik kan me voorstellen dat mensen dat ervan kan weerhouden om hun huis te verduurzamen. Het kost anders veel tijd en je hebt wat kennis nodig om het allemaal uit te zoeken.’
Het werd een flinke klus: het hele dak is vernieuwd en asbest is verwijderd. De vloer en de muren zijn geïsoleerd en er zijn nieuwe kozijnen met isolatieglas en zonnepanelen geplaatst. ‘We zijn heel blij dat we dit nu voor elkaar hebben. Je merkt het direct aan je energierekening. En het is comfortabel. Het voelt goed dat we deze stap hebben gezet. Het opent de deur naar een volgende uitdaging.’
Zijn advies is: wacht niet te lang en vraag advies. Kijk wat er bij jou mogelijk is.

Tuin inzaaien

Oene en zijn vrouw hebben ook hun achtertuin en volkstuin ingezaaid met een bijen- en vlindermengsel. ‘Met als resultaat dat we de afgelopen maanden veel bijen en vlinders in onze tuin hadden. Het is een aanrader. Ik wil hier echt een lans voor breken: haal gras of tegels eruit en zorg meer bloemen. Dat is genieten en goed voor de biodiversiteit.’